Zgaga

Osoby starsze (ale nie tylko one) skarżą się często na palący ból w obrębie klatki piersiowej, który zazwyczaj pojawia się po posiłku lub w nocy i może nawet spowodować przebudzenie się z uczuciem goryczy lub kwasu w jamie ustnej. To nic innego jak zgaga. Za przyczynę zgagi uznaje się zaburzenia pracy dolnego zwieracza przełyku albo przejedzenia. Jedzenie zamiast przedostawać się do jelit po strawieniu ich w żołądku, cofa się do górnych części układu pokarmowego i wywołuje wspomniane wcześniej dolegliwości.
Do produktów przyczyniających się do powstania zgagi zaliczamy:

  • Napoje zawierające kofeinę, czyli kawa, herbata, napoje energetyczne. Kofeina zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych.
  • Ostre przyprawy
  • Owoce i soki cytrusowe
  • Alkohol
  • Ciężkostrawne, tłuste posiłki
  • Czekolada
  • Drożdże
  • Pomidory
  • Orzechy ziemne (szczególnie prażone i solone)
  • Zgaga pojawia się także u osób, których organizm wydziela zbyt mało śliny lub mają podrażniony przełyk bądź jego zapalenie.

Leczenie zgagi

Ponieważ najczęściej zgaga jest wywoływana niewłaściwą dietą, pierwszym krokiem mającym na celu pozbycie się jej, jest zmiana diety i unikanie potraw, które mogą wywoływać dolegliwość.
Lekarz przepisuje pacjentom ze zgagą leki obniżające kwaśność treści żołądkowej. Farmaceutyki neutralizujące uczucie pieczenia można także dostać bez recepty (w niewielkich dawkach). Terapia farmakologiczna wymaga jednak czasu – trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat.
Jeżeli jednak objawy choroby nie ustępują, konieczna może okazać się interwencja chirurgiczna. Zabieg polega na owinięciu górnej części żołądka wokół przełyku w celu odtworzenia bariery oddzielającej przełyk od żołądka. Skuteczność leczenia operacyjnego jest wysoka.

Profilaktyka

Podstawowe działania profilaktyczne obejmują stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety. Należy zmniejszyć w swoim menu ilość produktów i napojów nasilających zgagę. Warto więc unikać alkoholu, ograniczyć kawę oraz tłuste posiłki, i wszelkie kwaśne potrawy, a także napoje gazowane. Rekomenduje się też jedzenie kilku mniejszych posiłków zamiast dwóch czy trzech bardzo obfitych. Ponadto, nie należy kłaść sie do łóżka bezpośrednio po jedzeniu – warto odczekać dwie do trzech godzin od ostatniego posiłku. Poza tym poleca się utratę na wadze, co ułatwia pozbycie się dolegliwości. Pomocne jest też pozostawanie w pozycji, w której górna część ciała znajduje się nieco wyżej (także podczas snu, więc należy korzystać z poduszki). Należy unikać zbytniego wysiłku fizycznego i częstego, bądź długotrwałego schylania się – taka aktywność powoduje bowiem nasilenie objawów zgagi.