American Pie

Czas przygotowania:
Dla całej rodziny
Porcje:
1-2 godziny
Składniki:
  • mąka – 3 szklanki
  • jajka – 2 szt
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier – pół szklanki
  • kostka masła
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Prodiż lub formę do pieczenia nasmarować masłem/margaryną i obsypać bułką tartą.

Przygotowanie ciasta: wymieszać z sobą dokładnie mąkę, cukier, jajka, masło i proszek do pieczenia, najlepiej ręcznie, na gęstą masę.
Podzielić ciasto na 2 części. Pierwszą część wałkujemy na duży okrąg i wkładamy równo do prodiża, tak, aby ciasto przykrywało trochę krawędzie.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich cynamon i wrzucić na ciasto do prodiża. Drugą część ciasta podzielić na 2 części, jedną większą, drugą trochę mniejszą. Większą część rozwałkować na okrąg i przykryć nią jabłka w prodiżu. Mniejszą część rozwałkować na prostokąt i podzielić nożem na paski. Ułożyć paski na cieście, aby wyszła kratka. Piec przez około godzinę w 160 stopniach z termoobiegiem.

Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.