Gołąbki z mięsem i ryżem

Czas przygotowania:
60 minut
Porcje:
2
Składniki:
  • mięso mielone z kurczaka, ok. 100 g
  • kapusta biała, 2 duże liście
  • cebula, 1 duża, lub 2 małe
  • ryż – jedna torebka
  • sól, pieprz

 

Sos pomidorowy:

  •  mąka – 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • koncentrat pomidorowy – 2-3 łyżki
  • szklanka wody
  • vegeta do smaku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, włożyć do lekko osolonej wody i ugotować. Oczyścić liście ze zgrubień. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, a następnie zostawić do ostygnięcia. Cebulę umyć, obrać i pokroić lub zmielić. Zmielić mięso. Dodać ryż i przyprawić wszystko do smaku. Podzielić naszą masę na dwie części i zawinąć je w liście kapusty. Tak uformowane gołąbki obgotować w wodzie.

Sos: Wymieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Przygotować cebulę, pokroić ją w drobne piórka. Pietruszkę umyć i pokroić. Następnie należy zagotować wodę z vegetą, wrzucić do niej cebulę, przecier pomidorowy i gdy zacznie wrzeć również mąkę. Dokładnie wymieszać, przyprawić, dodać pietruszkę. Podawać z gołąbkami. koniec dodać posiekaną pietruszkę. Gotowym sosem polać ugotowane gołąbki.