Grillowana pierś z kurczaka w sosie z papryki i bakłażana, zapiekana z serem rokpol i karczochami

Czas przygotowania:
ok. 50 minut
Porcje:
2
Składniki:

pierś z kurczaka
szczypta bazylii
1 ząbek czosnku

2 łyżki masła
ser pleśniowy rokpol – ok. 50 g

puszka pomidorów

papryka czerwona

1 mały bakłażan

1 karczoch

200 g fasolki szparagowej

4 duże ziemniaki

cytryna

2-3 łyżki śmietanki 18%

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Grubą łodygę w karczochu uciąć przy nasadzie i usunąć środkowe włókna. Następnie odciąć górę na wysokości 1/3 karczocha, zaś ostre końce liści przyciąć nożyczkami. Przycięte miejsca posmarować cytryną i wrzucić do gotującego się 1 litra lekko osolonej wody z dodatkiem sokiem z cytryny. Gotować pod przykryciem przez ok. 30-40 minut na wolnym ogniu.

Fasolkę szparagową obrać, umyć i gotować ok. 30 minut w garnku z lekko osoloną wodą i szczyptą cukru. Po zagotowaniu odlewamy wodę, a fasolkę kroimy na mniejsze części.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na 4 części i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Po zagotowaniu odlewamy wodę , dobrze ugniatamy ziemniaki, dodajemy łyżkę masła, odrobinę mleka, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy

Bakłażan myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i również kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, miażdżymy i podsmażamy na maśle w niedużym garnku. Po ok. 1 minucie dodajemy bakłażan, paprykę, puszkę pomidorów i szczyptę bazylii. Całość dusimy w garnku przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Dla zagęszczenia dodajemy ok. 2-3 łyżki śmietanki i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec całość blenderujemy i sos jest już gotowy.

Pierś dokładnie płuczemy i usuwamy zbędne błony. Przecinamy ją wzdłuż i delikatnie rozklepujemy. Podsmażamy piersi na patelni grillowej z obu stron, nakładamy na mięso zrobiony sos, dajemy plastry sera rokpol i przykrywamy. Gdy ser się roztopi danie jest już gotowe.

Wszystkie składniki układamy i dekorujemy na talerzu wg własnego uznania.

Życzę wszystkim smacznego :)

Magdalena K.