Kociołek gulaszowy

Czas przygotowania:
4 godziny
Porcje:
6-8 osób
Składniki:

– mięso wołowe (400 g porcji gulaszowej, łopatki lub biodrówki)

– mięso wieprzowe (ok. 200 g boczku, jeżeli surowy należy wcześniej ugotować)

– 2 papryki czerwone słodkie

– ok 1 kg. marchewek

– pieczarki, lub inne grzyby (0.5 kg około, 5-6 dużych)

– 2-3 cebule

– natka pietruszki

– przyprawy (ze szczególnym uwzględnieniem: ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu, gałki muszkatołowej)

– ziemniaki (jest to w zasadzie wkład do zupy, więc wedle uznania, ok 5 sztuk)

– odrobina mąki

– olej do smażenia / oliwa z oliwek

– koncentrat pomidorowy

*opcjonalnie (2 papryczki chilli dla dodania ostrości, śmietana).

Sposób przygotowania:

Etap 1 – Obróbka mięsa

Mięso wołowe pokroić, następne obtoczyć w mące i zasmażyć na maksymalnym ogniu po 1 minucie z każdej strony. Ma to na celu zamknięcie tkanek, aby mięso nadało zupie smak, ale jednocześnie nie rozgotowało się.

Etap 2 – Podstawa do zupy

Do kotła nalać olej i wsypać cebulę poszatkowaną w piórka. Podsmażyć w kotle około 3-4 minuty do względnego zeszklenia na średnio małym ogniu. Należy uważać, aby cebula się nie przypaliła. Następnie dodać przygotowane mięso wołowe i zwiększyć nieco ogień, mieszając przez około 5 minut. Zalać wszystko wodą, wedle uznania, jeżeli kocioł ma 5 litrów, to około 3 litrami wody. Dodać liście laurowe (ok. 5) oraz ziele angielskie (5-7 ziaren, 0.5 łyżeczki, jeżeli jest sproszkowane). Odstawić na około godzinę, aby gotowało się na wolnym ogniu pod przykrywką.

Jeżeli zacznie nna powierzchni wody zbierać się piana ze ściętego białka, należy zebrać ją łyżką i wyrzucić.

Etap 3 – Gotowanie właściwe

Po godzinnym gotowaniu się mieszanki mięsa, cebuli i przypraw, dodać pokrojoną wedle uznania paprykę, pokrojoną w krążki marchew oraz pokrojony w kostkę boczek. Odstawić na kolejne 2 godziny. Celowo nie wspominamy o soleniu, ponieważ przy pracy z wołowiną należy robić to dopiero w końcowej fazie gotowania zupy.

Etap 4 – Kończenie zupy

Tutaj należy dodać do zupy sól oraz pieprz – do smaku, wedle uznania. Należy dodać tutaj również grzyby, ziemniaki koncentrat pomidorowy (2 łyżki), oraz papryczki chilli, jeżeli lubimy ostrzejsze danie. Tak wykończona zupa powinna postać jeszcze ok. godziny. Po tym czasie można zagęścić wszystko śmietaną lub jogurtem naturalnym jeżeli ktoś preferuje zupy bardziej gęste.