Makaron tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
do 40 min.
Porcje:
4
Składniki:

makaron tagliatelle – 1 opakowanie

świeży szpinak – 400 g

suszone pomidory z zalewy – 10 plastrów

Ser lazur (błękitny) – 150 g

czosnku – 2 ząbki

śmietana 12% – ok. 200 ml

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać umyte liście szpinaku, dusić na patelni kilka minut (aż nadmiar wody wyparuje), przyprawić solą i pieprzem.

Ser lazur i suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do szpinaku, dusić kolejne 5 minut.

W międzyczasie ugotować makaron al dente.

Do szpinaku dodać śmietanę, wymieszać, podgrzewać przez chwilę.

Można podawać z pieczonym łososiem.

Łososia przyprawić solą, pieprzem, posypać świeżym koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny i gotowe ;)

Życzę smacznego,

Monika C.