Pancakesy z syropem klonowym i bananami

Czas przygotowania:
ok. 30 minut
Porcje:
3-4 osoby
Składniki:

1 jajko

1,5 szklanki mąki pszennej

2-3 łyżki oliwy

pół szklanki maślanki

pół szklanki mleka

1-2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mamy dla Państwa pomysł na prosty i smaczny deser. Pancakesy są naleśnikami amerykańskimi, różnią się od zwykłych naleśników składnikami oraz grubością ciasta. Są idealnym pomysłem na śniadanie lub słodki obiad.

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać z sobą maślankę, mleko, jajko i oliwę. Potem wszystkie składniki z sobą złączyć. Dodać szczyptę soli i wymieszać dokładnie. Całość powinna mieć gęstą konsystencję. Następny krok to rozgrzanie patelni. Na suchą patelnię wylewamy 1 lub 2 łyżki ciasta, w zależności od tego, jakiej wielkości mają być nasze naleśniki. Smażymy chwilę z obu stron, aby placki się zarumieniły.

Propozycja podania z naszej strony to pancakesy z syropem klonowym i bananami – widoczne na zdjęciu.

Smacznego,

Alicja K.