Potrawka z kurczakiem i marchewką

Czas przygotowania:
ok. 1 godziny
Porcje:
2-3 osoby
Składniki:

– pierś z kurczaka 300 g
– 4-5 marchewek
– 1 mała cebula
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 3-4 łyżki śmietany
– mąka ziemniaczana – 1 łyżka
– świeża natka pietruszki
– przyprawy do smaku: oregano + w umiarkowanych ilościach: gałka muszkatołowa, liść laurowy, sól

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy w niej kurczaka przez ok. 30 minut. Wody nalewamy więcej, tak, żeby zmieściły się w niej potem warzywa (ale też nie za dużo). Gdy kurczak zacznie się gotować, pozbywamy się zbędnej piany, która wytwarza się na powierzchni wody. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę kroimy w talarki, cebulę na małe kawałki. Pietruszkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa wrzucamy do wody i gotujemy razem z kurczakiem przez ok. 20 minut. Gdy warzywa już zmiękną, pozbywamy się pietruszki i selera. W tej części gotowania możemy odlać zbędną ilość wody i zostawić tyle, ile będziemy chcieli zagęścić. W niewielkiej ilości wody w szklance rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Taką mieszankę dodajemy do garnka, a następnie dodajemy także śmietanę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy delikatnie, do smaku. Myjemy i siekamy drobno natkę pietruszki. Po jej dodaniu sos jest gotowy do spożycia.

Propozycja podania: z ugotowanymi osobno tłuczonymi ziemniakami.