Sernik tradycyjny

Czas przygotowania:
1-2 godziny
Porcje:
cała rodzina
Składniki:
  • ok. 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ewentualnie: rodzynki lub skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem oraz z masłem, tak aby masa stała się puszysta. Następnie dodajemy cukier waniliowy, twaróg i mąkę ziemniaczaną. Ewentualnie dodatki, które lubimy – rodzynki, skórkę pomarańczową. Całość miksujemy, aż stanie się gładka.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie delikatnie łączymy obie masy z sobą, mieszając powoli.
Formę do ciasta smarujemy masłem, posypujemy również bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez mniej więcej godzinę, aż ciasto się zezłoci. Nie otwieramy piekarnika/prodiża od razu, czekamy parę minut i dopiero potem uchylamy piekarnik.