Wiosenna sałatka

Czas przygotowania:
60 minut
Porcje:
2-3 osoby
Składniki:
  • 4-5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 jabłka
  • ogórki kiszone – kilka sztuk
  • 1-2 łyżeczki majonezu light
  • 1 szklanka soczewicy
  • puszka groszku zielonego
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Soczewicę wymoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, następnie gotować w lekko osolonej wodzie przez kolejne pół godziny.

W międzyczasie resztę warzyw umyć i obrać. Ugotować na miękko marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki, również jajka, które następnie obrać ze skorupek. Pokroić wszystko w kostkę, również ogórki kiszone i obrane wcześniej jabłka. Dodać groszek. Wszystko wymieszać razem.