W dzisiejszej lekcji poznacie nazewnictwo artykułów spożywczych! Mamy nadzieję, że przydadzą się one w waszym życiu codziennym.Życzymy przyjemnej nauki!
- die Bitterschokolade – gorzka czekolada
- der Bonbon – cukierek
- die Bonbonniere – bombonierka
- die Brei – kasza
- die Butter – masło
- die Chips (pl.) – chipsy
- das Eis – lody (pl.)
- der Essig – ocet
- das/der Gelee – galaretka
- die Haferkleie – otręby owsiane
- der Kaugummi – guma do żucia
- der Keks – herbatnik
- der Ketchup – keczup
- die Kleie – otręby
- der Lutscher – lizak
- die Mayonnaise – majonez
- die Margarine – margaryna
- das Marzipan – marcepan
- das Mehl – mąka
- die Milchschokolade – czekolada mleczna
- die Nussschokolade – czekolada z orzechami
- die Oblate – wafel
- der Quark – twaróg
- der Pfefferkuchen – piernik
- der Pfefferminzbonbon – cukierek miętowy
- die Praline – pralinka
- der Reis – ryż
- der Riegel – baton
- der Salat – sałatka
- die Salzstangen (pl.) – paluszki słone
- die Schokolade – czekolada
- weiße Schokolade – biała czekolada
- die Süßigkeiten (pl.) – słodycze
- die Teigwaren (pl.) – makaron
- das Tomatenmark – przecier pomidorowy
- das Vanilleeis – lody waniliowe
- die Waffel – gofr
- das Weizenmehl – mąka pszenna
- der Zwieback – herbatnik
Nabiał
- der Edamer – ser edamski
- die Halbfettmilch – mleko półtłuste
- der/das Joghurt – jogurt
- der Käse – ser
- der Kefir – kefir
- die Kuhmilch – krowie mleko
- die Milch – mleko
- fettarme Milch – mleko chude
- die Milchprodukte (pl.) – nabiał
- die Sahne – śmietana
- der Scheibenkäse – ser w plasterkach
- der Schmelzkäse – ser topiony
- die Trockenmilch – mleko w proszku
- der Vollfettkäse – ser pełnotłusty
- die Vollmilch – mleko pełnotłuste
- der Ziegenkäse – kozi ser
- die Ziegenmilch – kozie mleko
Pieczywo
- die Backwaren (pl.) – pieczywo
- die Baguette – bagietka
- der Blätterteig – ciasto francuskie
- die Brezel – precel
- das Brot – chleb
- der Brotlaib – bochenek chleba
- das Brötchen – bułka
- das Croissant – croissant
- das Hefestückchen – drożdżówka
- das Hörnchen – rogal
- der Pfannkuchen – pączek
- das Roggenbrot – chleb żytni
- das Schnittbrot – chleb krojony
- das Schwarzbrot – chleb ciemny
- das Stangenbrot – bułka paryska
- das Toastbrot – chleb tostowy
- das Vollkornbrot – chleb wieloziarnisty
- das Weißbrot – chleb biały
Zapraszamy na kolejne lekcje języka niemieckiego na naszej stronie w każdy piątek!