W dzisiejszej lekcji poznacie nazewnictwo artykułów spożywczych! Mamy nadzieję, że przydadzą się one w waszym życiu codziennym.Życzymy przyjemnej nauki! 

  • die Bitterschokolade – gorzka czekolada
  • der Bonbon – cukierek
  • die Bonbonniere – bombonierka
  • die Brei – kasza
  • die Butter – masło
  • die Chips (pl.) – chipsy
  • das Eis – lody (pl.)
  • der Essig – ocet
  • das/der Gelee – galaretka
  • die Haferkleie – otręby owsiane
  • der Kaugummi – guma do żucia
  • der Keks – herbatnik
  • der Ketchup – keczup
  • die Kleie – otręby
  • der Lutscher – lizak
  • die Mayonnaise – majonez
  • die Margarine – margaryna
  • das Marzipan – marcepan
  • das Mehl – mąka
  • die Milchschokolade – czekolada mleczna
  • die Nussschokolade – czekolada z orzechami
  • die Oblate – wafel
  • der Quark – twaróg
  • der Pfefferkuchen – piernik
  • der Pfefferminzbonbon – cukierek miętowy
  • die Praline – pralinka
  • der Reis – ryż
  • der Riegel – baton
  • der Salat – sałatka
  • die Salzstangen (pl.) – paluszki słone
  • die Schokolade – czekolada
  • weiße Schokolade – biała czekolada
  • die Süßigkeiten (pl.) – słodycze
  • die Teigwaren (pl.) – makaron
  • das Tomatenmark – przecier pomidorowy
  • das Vanilleeis – lody waniliowe
  • die Waffel – gofr
  • das Weizenmehl – mąka pszenna
  • der Zwieback – herbatnik

Nabiał

  • der Edamer – ser edamski
  • die Halbfettmilch – mleko półtłuste
  • der/das Joghurt – jogurt
  • der Käse – ser
  • der Kefir – kefir
  • die Kuhmilch – krowie mleko
  • die Milch – mleko
  • fettarme Milch – mleko chude
  • die Milchprodukte (pl.) – nabiał
  • die Sahne – śmietana
  • der Scheibenkäse – ser w plasterkach
  • der Schmelzkäse – ser topiony
  • die Trockenmilch – mleko w proszku
  • der Vollfettkäse – ser pełnotłusty
  • die Vollmilch – mleko pełnotłuste
  • der Ziegenkäse – kozi ser
  • die Ziegenmilch – kozie mleko

Pieczywo

  • die Backwaren (pl.) – pieczywo
  • die Baguette – bagietka
  • der Blätterteig – ciasto francuskie
  • die Brezel – precel
  • das Brot – chleb
  • der Brotlaib – bochenek chleba
  • das Brötchen – bułka
  • das Croissant – croissant
  • das Hefestückchen – drożdżówka
  • das Hörnchen – rogal
  • der Pfannkuchen – pączek
  • das Roggenbrot – chleb żytni
  • das Schnittbrot – chleb krojony
  • das Schwarzbrot – chleb ciemny
  • das Stangenbrot – bułka paryska
  • das Toastbrot – chleb tostowy
  • das Vollkornbrot – chleb wieloziarnisty
  • das Weißbrot – chleb biały

Zapraszamy na kolejne lekcje języka niemieckiego na naszej stronie w każdy piątek!

Recommended Posts